Hakkımızdsa

Visit Uşak

Visit Uşak

Uşak, Ege bölgesi’nde Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan İç Ege Bölümü’nde Gördes – Uşak Platosu üzerinde bulunan il. 2019 Yılı verilerine göre nüfusu 370.509’dur. Tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Uşak’ta bilinen en eski yerleşim Milattan Önce 4000’li yıllara kadar dayanır. Antik dönemde adının Temenothyrea olduğu bilinir. Hititliler, Frigyalılar, Lidyalılar ve Bizans İmparatorluğu bölgeye hüküm sürmüş uygarlıklar arasındadır. Şehrin şu anki adının Arapça aşk anlamındaki ‘Uşşak’ kelimesinden gelir. Uşak ili muhteşem yeşil doğası, şifalı suları ve asırlara meydan okuyan tarihi dokusuyla ile misafirlerini bekliyor. Yakın zamanda kültürel ve tarihi bir tatil yapmak gibi bir niyetiniz varsa Uşak’ı tercih edebilirsiniz.

Uşak’ta ne yenir?

Uşak’ın zengin tarihi mutfağını yansımıştır.  Uşak yemekleri de sizi oldukça şaşırtacak lezzetlere sahip. Yörük kültürünün etkisiyle çeşitlenen mutfakta, birbirinden lezzetli yemeklerle midenizi şenlendirmeye var mısınız?

Döndürme böreği

Ispanak ve peynir dolgusuyla yapılan döndürme böreği, hem kahvaltılarda hem de diğer öğünlerde doyamayacağınız bir lezzet.Bu börek ismini piştikten sonra alt tarafının üst tarafında getirilip tekrar pişirilmesinden almaktadır.

Alacatane

Uşak’ın en meşhur yemeklerinden biri Alacatane’dir. Oldukça kolay hazırlanabilen Alacatane’yi, kavrulmuş soğan ve biber salçasına yeşil mercimeğin eklenmesi, biraz daha kavrulduktan sonra devreye bulgur ve suyu ilave edilir. Bulgur ve su oranını ayarlayarak evlerde çorba ya da pilav olarak servis edilir.

Cendere Tatlısı

Baklavalık un ile incecik açılan hamurdan yapılır. Gevrek yapısı ile hem fındıklı hem de cevizli iç ile hazırlanır.

Demir Tatlısı

Tatlı ismini özel demir aparatıyla hamurun yağda pişirilmesinden alır. Bir çeşit lokma tatlısıdır denebilir. Özellikle Ulubey bölgesinde sıklıkla yapılan şerbeti bir tatlıdır.

Uşak’ta nerelere gidilir?

Tarihi Uşak Evleri

Tarihsel olarak Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden günümüze dek ulaşabilen yapılardan olan Uşak Evleri’nin ilk katları taş, ikinci katları ise ahşap yapılıdır. Uşak’ın simgesi olan tarihi evleri Aybey, Karaağaç, Kurtuluş ve Işık mahallelerinde görebilirsiniz. Tarihi Uşak Evleri, gerekli restorasyon ve bakımları yapılmak üzere Kültür Bakanlığı tarafından korunmaktadır.

Clandras Köprüsü

Clandras Köprüsü, Uşak merkeze 45 km uzaklığında bulunan Karahallı ilçesinde yer alan Frigyalılar döneminden kalma tarihi bir yapıdır. Köprü yaklaşık 2500 yıllık mazisi ile Banaz Çayı üzerine yapılmıştır. Köprünün ayaklarının yerleşimi dağ kayalarının yarı seviyesinede üzerine oturmuştur. Eşsiz doğa manzarası yeşil ve mavinin farklı tonlarını görmek isteyen ve temiz havayla buluşmak isteyenleri beklemektedir. Clandras Köprüsü’nün yakınında yer alan elektrik santralinden akan su sebebiyle, kanal aracılığıyla köprüden aşağı dökülerek bir şelale görünümü kazanıyor.

Taşyaran Vadisi

Vadi girişinde bir mesire alanı bulunmaktadır, yukarıda bir gözlem evi bulunuyor buraya çıkıp vadiyi yukarıdan seyredebilirsiniz. Kanyonun içine ilerleyince aşağı inen basamaklar ziyaretçilerini bekliyor. Kendine hayran bırakan doğa oluşumlarını görmek için tabanı kaymayan ayakkabı tercih etmenizi öneririz.

 

Ulubey kanyonu

Ulubey Kanyonu, ABD yer alan Grand Canyon’dan (Büyük Kanyon) sonra dünyanın en uzun ikinci kanyonudur. 77 kilometrelik kanyon adeta bir görsel şölen sunuyor. Kanyon içerisinde gelen ziyaretçilerin kullanıma sunulan  150 metre yükseklikteki cam terasta yürüyerek manzaranın keyfini sürün.  Ulubey Kanyonu’ndan Banaz Çayı ile Dokuzsele Deresi geçerken, içinde ise başta Antik Dönem olmak üzere Selçuklu ve Osmanlı’dan birçok yapıyı bulunur.

Burma Camii

Burma Camii,1570 yılında imamlık görevini ise dönemin en önemli din adamlarından olan Pir Hasan Hüsameddin Uşşaki yaptırmıştır.1867 ve 1922 yıllarında Burmalı Camii iki defa yangın atlatmış ve oldukça tahrip olmuştur. Bundan dolayı günümüze kadar pek çok tamirattan geçmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Burma Cami’den söz ederken “bu caminin cemaati her daim boldur” demiştir. Uşak’ın en hareketli semtlerinden Halı pazarı semtinde bulunan Burmalı Camii Evliya Çelebi’nin dediği gibi halen cami cemaati boldur. Minaresinde yer alan burmalı tarz camiye isim olmuştur. Minarenin bir başka özelliği de kapısının dışarıdan açılıyor olmasıdır.Dış cephesi mozaik ile kaplanmış içi çinilerle süslenmiştir.

Blaundus Antik Kenti

Uşak iline 40 km mesafede yer alan Ulubey ilçesinde yer alan Blaundus Antik Kenti Sülümenli köyü sınırları içerisindedir. Blaundus kenti; Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra (M.Ö. 334 yılında) Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuştur. Önce Bergama Krallığı’ na sonrasınsa ise Roma İmparatorluğuna bağlanan kent,  stratejik önemdeki konumunu her dönemde korumuştur. Şehrin sembolü çifte at olup, kent içinde Ion tarzında yapılmış bir tapınak ve çeşitli büyüklükte yapılar bulunmaktadır.Kentin içinde zamanında tamamı 14 adet olan, ancak bir tanesi ayakta kalmış kemer vardır.

Uşak Hamamboğazı Kaplıcaları

Hamamboğazı Kaplıcaları, Banaz ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezine 7 km uzaklıkta olan kaplıcada, yeşil çam ormanlarıyla kaplı, gazoz, sarı kız ve kara kız olmak üzere 3 ayrı su bulunmaktadır.  Bu ayrı kaynaktan gelen suların içerikleri farklıdır. Sarı kız suyu ılıktır ve bol miktarda kükürt elementi içerir. Kara kız isimli su ise sarı kıza kıyasla daha orta sıcaklıktadır. Uşak Banaz Kaplıcaları bünyesinde çıkarılan diğer gazoz isimli yer altı suyu ise demir, kükürt  gibi şifalı diğer madenleri içermektedir. Doğa tatili seven ve sakinlik isteyenler için Hamamboğazı Banaz, konuklarına sunduğu olanaklarla memnuniyeti şifalı sularla buluşturuyor. Kaplıcalarda dingin ve huzurlu bir tatil arayanlar için bungalov tarzında oteller de mevcut.

Uşak’ta ulaşım

Uşak’a en rahat ve hızlı ulaşım havalimanından ulaşımdır. 2006 senesinde açılan Uşak Havalimanı, şehir Merkezine 7 km uzaklıkta doğu batı konumunda yer almaktadır.

Uşak konum olarak Türkiye’de Ege ve Anadolu’nun birbirine bağlandığı noktada yer alır. Otobüs ile birçok şehirden Uşak’ a gelebilirsiniz. Merkezi konumda yer alan otogar, ülkenimizin kıyı kesimi ve İç Bölgeleri arasında bağlantı sağlayan Uşak Otogarı karayolu ulaşımı açısından önemli bir geçiş noktasıdır.